Sluit

Duurzaamheid

Iedere zomer zijn we te gast in de parken van die vier grootste steden van Nederland. In een paar dagen bouwen we een geheel zelfvoorzienend dorpje. Dat doen we zo zorgvuldig mogelijk; voorzichtig met beplanting, verantwoordelijk naar onze medewerkers en artiesten, strenge eisen voor eten en drinken en gewetensvol naar het milieu. Duurzaamheid staat bij ons in alle opzichten hoog in het vaandel. We leggen je graag uit hoe we dat doen bij de Parade.

Eten en drinken
Restaurants
We stellen aan alle mee-reizende restaurants minimumclaims aan het gebruik van dierlijke producten, zoals het werken met bio-industrie vrije producten. Zo moet alle vis voldoen aan de norm en is er uitsluitend vlees en gevogelte van binnen Europa te vinden op het festivalterrein.
Treeborn Wine
Sinds 2016 hebben we een biologische huiswijn, Treeborn Wine. Door de verkoop van deze wijn ondersteunen we Weforest en heeft deze organisatie 20.000 bomen kunnen planten in een gebied zes keer keer zo groot als de vier parken van de Parade samen. Onze huiswijn zit in PET flessen, een ECO-vriendelijke verpakking. De fles is recyclebaar, de productie kost minder energie en de fles is tien keer lichter dan een glazen fles. Dat zorgt voor minder CO2 uitstoot bij het vervoer.
Kraanwater
We schenken uitsluitend kraanwater met en zonder bruis, in plaats van bronwater uit plastic flessen. Onze waterinfrastructuur is onafhankelijk beoordeeld en als zijnde veilig gekeurd door keuringsinstituut Kiwa. Het keurmerk ‘Veilig Drinkwater Locatie’ biedt vertrouwen aan overheidsinstanties, evenementenorganisaties en niet te vergeten de consument dat het water op een evenement veilig en dus drinkbaar is.
Iedereen gratis drinkwater
Daarnaast zet de Parade zich samen met Join the Pipe in om iedereen in de wereld van schoon drinkwater te voorzien. Dit doet Join the Pipe onder andere door watertappunten op openbare plekken te bouwen, zodat er schoon, gratis drinkwater voor iedereen toegankelijk is. Met de vrijwillige donaties voor het toiletbezoek op de Parade en de laatste jaren ook met de verkoop van herbruikbare waterflessen zijn er inmiddels veel mensen geholpen met schoon drinkwater en betere hygiëne en leefomstandigheden.

 

Energie
Als rondreizend festival dat steeds weer vanaf niks haar terrein opbouwt, zijn we nauw aan het monitoren hoe we onze energie zo duurzaam mogelijk kunnen gebruiken en toepassen. Vooalsnog waren we in alle stadsparken afhankelijk van dieselaggregaten, maar vorig jaar is daar verandering in gekomen. In Utrecht hebben we als eerste plek, met steun van de Gemeente Utrecht, gebruik kunnen maken van vaste stroompunten die in het Moreelsepark zijn aangelegd. Daar zijn we heel blij mee, want het werken op vaste stroom is duurzamer en schoner omdat er geen uitstoot is.

In Amsterdam gaan we ook over op het werken op vaste stroom. We investeren daar als festival zelf in, en de Gemeente Amsterdam ondersteunt daarbij. Dat betekent ook in Amsterdam minder uitstoot en dus schoner werken. We hopen dat de andere twee Paradesteden snel volgen.

Afval
Afval op de Parade bestaat niet. Bijna alles kan hergebruikt worden en daarom zamelen we alles ook apart in: glas, karton, papier, plastic, PET-flessen, olie en vetten. Daarnaast produceren we zelf zo min mogelijk afval door gebruik te maken van porseleinen serviesgoed, borden, bestek en herbruikbare glazen en geen wegwerpartikelen op het terrein te hebben.